Gehandicaptensport Nederland over ParkinsonSport.nl

Sindskort is de vereniging ParkinsonSport.nl lid geworden van Gehandicaptensport Nederland. Een vereniging die zich inzet voor mensen met de ziekte van Parkinson door het aanbieden van een bijzonder boksprogramma: Rock Steady Boxing. Hieronder stellen zij zich voor.

Parkinson

In Nederland alleen al hebben 50.000 mensen de ziekte van Parkinson. Daarvan kreeg 10 tot 15% de ziekte op een jonge leeftijd, dus onder de 50. Als je Parkinson hebt, dan hapert de berichtgeving van je hersenen naar je lichaam, maar ook binnen de hersenen. Daardoor beweeg je trager, je kunt een trillende hand hebben en je gaat steeds een beetje minder goed lopen. Maar niet alleen je bewegingen veranderen, ook je darmen, je gevoel, je denken, je energie en bijvoorbeeld je gezichtsuitdrukking. Eigenlijk verandert alles. En er is geen genezing. Gelukkig zijn er medicijnen en er bestaat een hersenoperatie. Maar om je echt beter te voelen, om beter te bewegen en lekker in je vel te zitten, moet je sporten. Het is een van de eerste dingen die de neuroloog tegen je zegt: sporten, sporten en sporten.

Onze kersverse vereniging ParkinsonSport.nl is een vereniging door en voor sporters met Parkinson. We doen het echt allemaal zelf en we leveren precies wat de neuroloog voorschrijft: 100% Parkinson sport. Onze favoriete sport is boksen!

Waarom boksen en Parkinson bij elkaar horen

Van alle sporten die er bestaan, is boksen een van de meest veelzijdige, met de meeste atletische eigenschappen. Dat past goed bij Parkinson, want bijna geen een ziekte is (helaas) zo veelzijdig als Parkinson. In Amerika hebben ze er een prachtige boksmethode voor ontwikkeld: Rock Steady Boxing (RSB). Helemaal toegesneden op Parkinson, innovatief en wetenschappelijk onderbouwd.

Rock Steady Boxing – Fighting back against Parkinson’s

RSB voldoet aan de 3 belangrijkste criteria voor sporten met Parkinson:

  • 100% toegesneden op Parkinson, bewezen effectief, wetenschappelijk onderbouwd.
  • Veilig en geschikt voor iedereen met Parkinson, ongeacht de ernst van de symptomen.
  • Sociaal stimulerend, het samen sporten enthousiasmeert en bemoedigt.

Mensen met Parkinson die 2 x per week een RSB training doen, voelen zich beter, lopen weer ‘normaler’, hebben een minder groot risico op vallen, zijn sterker en simpelweg gelukkiger.

Rock Steady Boxing school

Als je RSB trainingen wilt aanbieden, moet je een aantal kostbare opleidingen volgen en certificaten halen bij de Amerikaanse moederorganisatie, Rock Steady Boxing Inc. in Indianapolis. De vereniging ParkinsonSport.nl is binnenkort volledig gecertificeerd om RSB aan te bieden.

Hoe ziet een RSB training eruit?

Een training duurt minimaal 75 minuten en bestaat altijd uit een warming up, een boks-workout, core oefeningen en natuurlijk de cooling down. Bij RSB werk je met een ‘Plan of the Week’: elke week pakken we een ander aspect van Parkinson aan. Geen training is hetzelfde. RSB voorziet in aangepaste oefeningen voor sporters die bijvoorbeeld evenwichtsproblemen hebben of die niet kunnen lopen. We hebben oefeningen voor iedereen met Parkinson.

Vanuit de professionele bokszalen van Coronel Sports in Huizen, starten we op 2 april 2019 met onze Rock Steady Boxing trainingen. Superblij dat we onderdak hebben gekregen bij deze mooie sportclub (met alles erop en eraan). Het enthousiasme en de support van Frank Klein en zijn team zijn goud waard voor de sporters van ParkinsonSport.nl.

Meer info: www.ParkinsonSport.nl