NH Radio interview 4 april 2019

HUIZEN – Boksen en Parkinson lijkt niet goed samen te kunnen, maar het in Huizen aangeboden boksprogramma Rock Steady Boxing bewijst het tegendeel. Daar kunnen mensen die lijden aan de hersenziekte juist binnenkort bokslessen krijgen, omdat het volgens hen helpt de symptomen te onderdrukken.

Dat vertelt Mariëtte Robijn bij De Ochtendshow op NH Radio. Ze heeft zelf Parkinson en legt uit waarom boksen voor Parkinsonpatiënten zo’n mooie uitkomst is. “Net als boksen is Parkinson helaas heel veelzijdig. Met boksen moet je lopen, springen en slaan: echt alles in je lichaam komt aan bod. En bij de ziekte moet je heel veel in je lichaam aanpakken. Daarom passen boksen en Parkinson zo goed bij elkaar. We hebben er echt baat bij”, aldus Robijn.

Rock Steady Boxing is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Alle deelnemers van de boksschool in Huizen hebben een internationale opleiding moeten doen en hebben zelf ook allemaal Parkinson. Op die manier kunnen ze zichzelf en elkaar trainen.

Geen bloed
In principe is de training hetzelfde als een gewone boksles, maar er zit ook functionele fitness omheen, zoals die bij fysiotherapie wordt gedaan. “We doen vooral trainingen op de stoot- en bokszakken. Maar ook schaduwtrainingen, planken, sit-ups en push-ups: alles wat er bij een normale training ook komt kijken”, legt Robijn uit. “Het enige dat we niet doen is het volcontact boksen, dus op het lichaam stoten. Er komt geen bloed bij kijken. Het is een veilig programma, op maat gemaakt voor mensen met Parkinson.”

Vanaf 11 april kunnen geïnteresseerden terecht bij de sportschool Coronel Sports in Huizen.