By and for people with Parkinson's

Rock Steady Boxing Coach

3 dingen die je nodig hebt en die je kunt leren:

  1. Kennis van de ziekte van Parkinson
  2. Het RSB diploma ‘RSB Certified Coach’
  3. Ervaring met boksen

3 dingen die je nodig hebt, maar die je niet kunt leren:

  1. Nieuwsgierigheid
  2. Professionaliteit
  3. Optimisme

1. Kennis van de ziekte van Parkinson

Heb je zelf parkinson, dan weet je precies hoe het met je lichaam & geest gaat, ook al is het behoorlijk lastig te begrijpen. Ook wetenschappers begrijpen nog maar kleine beetjes van parkinson. Heb je geen parkinson en wil je RSB-training aan mensen met parkinson geven, dan is het ongelofelijk belangrijk dat je weet hoe ingewikkeld parkinson is. Je móét echt aan de ogen van je boksers kunnen zien, wat de struggle is. Je moet echt weten dat er tientallen symptomen zijn, zowel motorisch als niet-motorisch. Je moet ook echt weten dat er globaal 5 fases van de ziekte zijn en dat iedereen met parkinson zonder enige genade opschuift richting de ernstigste fase. En het allerbelangrijkste, misschien wel het allermoeilijkste, dat je moet weten is: heb je 1 iemand met parkinson gezien, dan heb je 1 iemand met parkinson gezien.

Waar haal je die kennis vandaan:
De Nederlandse Parkinson Vereniging is een goede bron van informatie. Het is ook een van de weinige betrouwbare en onafhankelijke bronnen, voor wat betreft informatie over de ziekte. Hier lees je in een uurtje waar het bij Parkinson ongeveer over gaat.

2. Het Rock Steady Boxing Coach Certificate

Het RSB Coach Certificate is het diploma dat je krijgt als je de online training tot RSB Coach hebt gedaan. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat: $399.

Mijn boksmaatje (en blogfotograaf) Wim Rozenberg en ik hebben de training allebei in oktober 2018 gedaan, als eersten in Nederland. Het is een Engelstalige training van ongeveer 20 uur.

Heb je al RSB ervaring en is je Engels goed, dan red je het prima binnen de 20 uur. Is het allemaal nieuw voor je en is je Engels een beetje weggezakt, trek er dan zeker 30 uur voor uit

Dit zijn de 15 modules van de online training:
1. Wat is Rock Steady
2. Ken je tegenstander – de ziekte van Parkinson
3. Boksring strategie – hoe RSB terugvecht tegen Parkinson
4. Filosofie en vechthouding
5. Voorbereiding op de strijd: het RSB trainingsprogramma
6. Check-up voor de strijd: intake en assessment
7. Boksen
8. Boksoefeningen
9. Bokstechniek
10. Bokstechniek per soort materiaal (zak, bal etc)
11. Basis workout
12. Hoe bouw je een RSB workout op
13. Veiligheid en gezondheid in de RSB training
14. RSB Kwaliteit voor boksers
15. Vrijwilligers en cornermen

Waar haal je die kennis vandaan?
Hier vind je meer informatie over de RSB Coach training.

3. Ervaring met boksen

Gek genoeg is RSB geen bokstraining. Als je wilt leren boksen, moet je gaan leren boksen. Ervaring met boksen is natuurlijk wel echt handig, als je het boksen als onderdeel van een training inzet. Je hoeft geen ervaren bokser te zijn, maar het helpt wel als je weet hoe het voelt om met van die prachtige handschoenen op de zak te stoten of met een boksmaatje op de handschoen te oefenen. Ik had het geluk dat ik leerde boksen als onderdeel van Rock Steady Boxing.

Sluit Menu