Sporttrainers voor Parkinson. Review.

Review door een Sporttrainer Voor EN Met Parkinson

Nog voordat de online cursus ‘Sporttrainers voor Parkinson’ online was, hadden we ons als coaches van de vereniging ParkinsonSport.nl al ingeschreven. Toegegeven, dat kwam ook door het lokkertje dat de eerste 150 deelnemers geen eur 50 maar slechts eur 0,01 hoefden af te rekenen.

Wie of wat is ParkinsonSport.nl?
Een jonge sportvereniging voor en door mensen met Parkinson. Wij weten wat het is om Parkinson te hebben, we zijn ervaren sporters en sporttrainers en we beschikken over een wetenschappelijk netwerk met focus op Parkinson en sport. De eerste sport die wij aanbieden is het Amerikaanse Rock Steady Boxing fitnesss- en boksprogramma. Ons werkgebied is vooralsnog ’t Gooi.

Wie of wat is Rock Steady Boxing Het Gooi?
Een volwaardige Rock Steady Boxing (RSB) Affiliate. Gecertificeerd vanuit RSB Headquarters in de VS. We werken met 5 gecertificeerde RSB Coaches.

Van wie of wat is ‘Sporttrainers Voor Parkinson’
Sporttrainers Voor Parkinson (SVP) is een prachtig initiatief van ParkinsonNet, ontwikkeld met de opbrengst van Bike voor Parkinson. Complimenten. Het is een knap vormgegeven e-course, met duidelijke visuals en heldere uitleg. De e-course is bedoeld “voor elke sportinstructeur of -trainer die meer wil weten over de ziekte van Parkinson. De leerstof heeft betrekking op de ziekte en is een hulpmiddel om de eigen sport aan te passen aan sporters met de ziekte van Parkinson. Het ondersteunt bij sport- en beweegactiviteiten die in het reguliere aanbod worden aangeboden.”

Dank aan BikeVoorParkinson 
De e-course is ontwikkeld met de opbrengst van Bike voor Parkinson. Een supermooi initiatief van ParkinsonNet: Het grote succes van BikevoorParkinson maken we samen. De jaarlijkse organisatie van het evenement ligt in handen van ParkinsonNet. Met BikevoorParkinson komen mensen in actie. Het evenement is een samenzijn, trekt aandacht voor parkinson en brengt mensen bij elkaar. De opbrengsten van BikevoorParkinson komen ieder jaar ten goede aan specifieke projecten.

Hoelang duurt de e-course?
De e-course duurt ongeveer 1 uur. Het is een mooie prestatie van de ontwikkelaars van de e-course om in dat ene uurtje een indruk te geven van de ziekte van Parkinson en van algemene inzichten over sporten met Parkinson. Tegelijkertijd is de tijdsduur een beperkende factor en dat staat ook met zoveel woorden op de website:

 “De e-learning leert de trainer geen specifieke sport of oefeningen en maakt van de deelnemer ook geen ‘sporttrainer’. De e-learning biedt geen hulp voor revalidatie of sporten in een medische setting en net zo min voor sporters op een professioneel niveau.”

Als je de e-course hebt gedaan, kun je dan training geven aan sporters met Parkinson?
Nee, het e-course certificaat is een kennismaking met Parkinson en met sporten met Parkinson:

“De e-learning is ontwikkeld voor (gediplomeerde) trainers en coaches van alle sport- en beweegactiviteiten. Je leert dus vooral over de ziekte van Parkinson in het algemeen en waar je rekening mee moet houden bij het sporten en bewegen. Er worden geen sport-specifieke tips en adviezen gegeven. Na het volgen van de e-learning ben je dus niet een gediplomeerd sporttrainer.”

Kan ik nu starten met groepslessen voor mensen met Parkinson?
“Wellicht kun je zelfs na het volgen van de e-learning goed voorbereid en enthousiast starten met een groepsles voor mensen met parkinson.” Dat betekent dat je na de e-course aan een goede voorbereiding moet gaan werken.

De FAQ van de e-course heeft de volgende vraag:
Moet ik sporters met Parkinson in mijn groep hebben om deze e-learning te volgen?
Het antwoord:

“Het kennen van sporters met parkinson is geen voorwaarde. Het bereid je wel goed voor op het mogelijk begeleiden van deze mensen.”

Als sporttrainer Met en Voor Parkinson zou ik je zeker aanraden uitgebreid kennis te maken met wat de ziekte in de praktijk betekent. De e-course is daar een uitstekend vertrekpunt voor, maar je zult zien dat je meer kennis van de Parkinson en vooral van mensen met Parkinson nodig hebt, om te begrijpen hoe een sportles voor Parkinson eruit moet zien.

Pluspunten

  1. De e-course is knap vormgegeven, duidelijke visualisaties en heldere uitleg.
  2. De e-course geeft je in een uur een globaal overzicht van de ziekte van Parkinson, van mogelijke behandelingen en van sporten in het algemeen met Parkinson.
  3. De e-course is uniek, het is de eerste (Nederlandstalige) in zijn soort.

Verbeterpunten

  1. De e-course generaliseert symptomen: ‘Mensen met Parkinson vallen vaker’ en ‘Mensen met Parkinson denken trager’. Het is bekend dat iedere persoon met Parkinson uniek is in symptomen en beloop. Deze generalisaties geven dan ook geen realistisch beeld.
  2. De e-course is een initiatief van ParkinsonNet en heeft dan ook mede als doel de zorgverlening door ParkinsonNet-therapeuten aan te bevelen.
  3. Sporters die de e-course volgen en het certificaat behalen, kunnen in de veronderstelling zijn dat het certificaat ze kwalificeert om sporttraining aan mensen met Parkinson te geven. Ik denk dat een e-course van een uur dat in principe niet kan (deze e-course pretendeert dat ook niet trouwens). Een grondige studie van Parkinson, sporten met Parkinson in combinatie met kennismaking met mensen met Parkinson zou een prima vervolgstap na de e-course zijn. De claim ‘Maak jouw sporttraining Parkinson Proof’ is wat mij betreft dan ook een beetje te enthousiast.