By and for people with Parkinson's

Rock Steady Boxing. Wat zeggen wetenschappers.

Rock Steady Boxing is een innovatieve, Amerikaanse boksmethode, 100% toegesneden op mensen met de ziekte van Parkinson. Ik heb in oktober 2018 de training tot Certified Coach succesvol afgerond. Ik ben enorm enthousiast over Rock Steady Boxing (RSB), omdat ik zelf merk (en aan anderen zie) hoeveel beter je erdoor voelt.

In deze blogs deel ik mijn enthousiasme met jullie. En ik ben niet de enige die (bijna letterlijk) staat te trappelen van ongeduld om te laten zien hoe goed deze methode je kan helpen. Ook wetenschappers zijn enthousiast. In deze blog vertel ik je wat onderzoekers ervan denken. Als bronmateriaal gebruik ik informatie die voor iedereen toegankelijk is, maar ik maak het je gemakkelijk door het een beetje te herschrijven en voor je in het Nederlands te vertalen.

Sport en Parkinson

Fotografie Wim Rozenberg

Al in de jaren ’80 en ’90 ontdekten wetenschappers dat intensief sporten en het trainen van evenwicht, kracht, grote bewegingen en ritme een goed effect hebben op allerlei symptomen van de ziekte van Parkinson. Ze zagen dat het dan vooral beter ging met je lenigheid, lichaamshouding, het lopen en de bewegelijkheid van je hele lichaam. De onderzoeken naar sport en Parkinson zijn intussen behoorlijk uitgebreid. In onder meer de Amerikaanse Cleveland Clinic zagen ze dat ‘gedwongen’ sportbeweging zelfs de hersenen beschermen, waardoor de symptomen van Parkinson minder snel verergeren.

Rock Steady Boxing

Rock Steady BoxingRock Steady Boxing ontstond eigenlijk ‘per ongeluk’ in 2006. Wetenschappers werden nieuwsgierig en zijn onderzoek gaan doen naar boksen bij parkinson.

Een bekend onderzoek is dat van dr. Stephanie Combs-Miller van de ‘Krannert School of Physical Therapy’ van de Universiteit van Indianapolis. In 2010 publiceerde ze samen met een groep andere wetenschappers een onderzoek naar de effecten van boksen op de symptomen van de ziekte van Parkinson. De resultaten waren positief. Dat wil niet zeggen, dat je met boksen de ziekte echt vertraagt. Het zegt ook nog niks over de effecten op lange termijn, maar je mag ervan uitgaan dat boksen op alle symptomen van parkinson boksen een gunstige invloed heeft.

Positieve effecten van boksen op een rij

Het onderzoeksteam van Combs-Miller bestudeerde een groep mensen met parkinson die gedurende een periode van 12 tot 24 weken gingen boksen. Dit is wat ze zagen gebeuren:

Positief effect op evenwicht

Bij boksen verplaats je constant je evenwicht van je ene been naar het andere, je moet verschillende houdingen vaak afwisselen en je loopt ook nog heen en weer. Je bent dus steeds bezig je evenwicht te trainen.

Positief effect op lopen, mobiliteit, bewegelijkheid

Snelle stappen, draaien, voor- en achteruitlopen. Bij boksen sta je nooit stil. Het snelle bewegen heeft daarnaast het effect van cardio-fitness. In je dagelijkse leven, denk aan rommelen in je huis of aan boodschappen doen, ben je voortdurend aan het lopen, draaien, stap aan de kant, door je kantoor bewegen…bedenk het maar.

Positief effect op dagelijkse handelingen

Het interessante van boksen (dus niet gewoon boksen maar toegepast boksen), is dat de oefeningen bijna allemaal terugkomen in je dagelijkse leven. Zowel motorische als non-motorische handelingen. Een goed voorbeeld is rekken en strekken. Als je bokst, moet je je arm snel en ‘kaarsrecht’ strekken richting de handschoen van de medebokser of richting de zak. Dat is een beweging die je in je dagelijkse leven maakt, als je iets moet pakken of als je snel moet reageren.

Positief effect op de kwaliteit van leven

Dit is moeilijk objectief te meten. De onderzoekers hebben een speciale checklist gebruikt, de PDQL-lijst (Parkinson’s Disease Quality of Life), maar er bestaat een checklist om toch een nauwkeurige inschatting te maken, de PDQL-lijst. Met deze checklist kun je zelf je kwaliteit van leven ‘meten’. Wat opviel is dat vooral mensen met vrij ernstige symptomen relatief veel voordeel hadden van de bokstrainingen.

Het onderzoek van Combs-Miller ondersteunt de positieve effecten van RSB. Ook organisaties zoals de bekende Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research zijn enthousiast over RSB (Mei 2016). Je leest er hier over.

Ik hoop dat je net als ik nu nog beter begrijpt, waarom Rock Steady Boxing werkt. Ik zal je in mijn volgende blog vertellen waarom ik samen met mijn boksmaatje de training tot Certified Rock Steady Boxing Coach heb gedaan.

Wie het onderzoek van Stephanie Combs-Miller wil nalezen:
doi: 10.2522/ptj.20100142 Originally published online November 18, 2010 2011; 91:132-142.PHYS THER. Schaneman, Lindsay Conn, Kendra Davis, Nicole Lewis and Katie, Stephanie A. Combs, M. Dyer Diehl, William H. Staples,A Case Series Boxing. Boxing Training for Patients With Parkinson Disease: A Case Series.

Bron en copyright
Op alle informatie van RockSteadyBoxing.org rust copyright. Hetzelfde geldt voor deze serie blogs op deze website.

Sluit Menu