By and for people with Parkinson's

8 vragen over Rock Steady Boxing in Nederland

Rock Steady Boxing Het Gooi

In Nederland is het Amerikaanse Rock Steady Boxing (RSB) nog vrij nieuw. RSB is wereldwijd echter het grootste boks- en fitnessprogramma voor mensen met Parkinson met 871 RSB ‘scholen’ en 61.000 boksers. RSB bestaat al ruim 10 jaar en heeft een gedegen en wetenschappelijk onderbouwd programma. De RSB organisatie werkt met ‘Affiliates’, dat zijn zelfstandige aanbieders van het RSB programma. Deze Affiliates hebben een ‘Affiliate’ training afgerond. De coaches in een affiliate hebben de RSB Coach opleiding gedaan.

1. Hoe word je RSB Affiliate?

Als je je eigen RSB Affiliate, dus je eigen ‘school’ wilt opzetten, dan moet je Affiliate worden en je moet de Coach opleiding hebben gedaan. Dat vraagt om een investering van usd 1.750. Dat is een behoorlijke investering, maar wat ons betreft is ’t dat elke dollar en elke minuut waard. De opleidingen brengen je veel, van praktische kennis over contracten tot inzicht in Parkinson, afnemen van intakes en natuurlijk kennis en ervaring met boksen en fitness bij Parkinson. Dat heb je ook echt allemaal nodig om je eigen RSB school te starten en om je boksers veilig en plezierig te laten trainen.

2. Waar kun je de opleiding tot RSB Affiliate doen?

De opleiding tot RSB Affiliate kun je niet in Nederland doen. Er is op dit moment geen ‘Master Programma’ in ons land. Om je eigen RSB programma te starten, moet je dus eerst naar Amerika. Kan leuk zijn!

3. Waar kun je de opleiding to RSB Coach doen?

De opleiding tot Coach kun je alleen via een bestaande Affiliate doen en alleen als je daadwerkelijk op die locatie training gaat geven. Je kunt dus niet via bijvoorbeeld RSB Het Gooi je Coach opleiding doen om vervolgens ergens anders in Nederland training te gaan geven. Als Affiliate heb je je handtekening gezet onder een stevig contract met RSB waarin dat allemaal is vastgelegd.

4. Waar haal je oefeningen en trainingen vandaan?

Als je RSB Affiliate bent, heb je toegang tot het besloten facebook forum van RSB. Daar komen honderden trainingsvoorbeelden voorbij. Daarnaast heb je toegang tot een online educatie platform, waar je een fantastische bibliotheek aan filmpjes, uitleg, research en affiliate documenten vindt. Als Affiliate kun je je Coaches toegang geven tot dit platform.

5. Hoe herken je een RSB Affiliate?

Op de website van RSB staat een ‘location finder’. Hier vind je alle officiële RSB AffiliatesDat is de eerste check die je doet. 

6. Waar moet je op letten als je ergens gaat ‘Parkinson Boksen’?

Het is niet zomaar iets, je moet echt goed checken hoe een sportschool bezig is:

 • welke kennis van de ziekte van Parkinson heeft de aanbieder?
 • weet de aanbieder wat dopamine is?
 • welke papieren heeft de aanbieder, specifiek voor Parkinson?
 • welke opleiding heeft de coach gedaan?
 • welke kennis van Parkinson en van sport en Parkinson heeft de coach?
 • waar haalt de aanbieder kennis van sport en Parkinson vandaan?
 • hoe ziet de intake eruit?
 • staat het programma op papier?
 • is het programma toegesneden op Parkinson?
 • wat is de verhouding coach – bokser?
 • hoe groot is de groep?

7. Welke erkende RSB Affiliates zijn er in Nederland?

Rock Steady Boxing Het Gooi, onderdeel van ParkinsonSport.nl

Rock Steady Boxing Ede

8. Waar vind ik info over RSB in Nederland en in Amerika?

RockSteadyBoxing.nl

RockSteadyBoxing.org

Sluit Menu