By and for people with Parkinson's

Rock Steady Boxing. 100% Parkinson.

'Als je over 20 jaar nog redelijk wilt kunnen lopen, moet je gaan sporten'.

Zei de neuroloog ruim 6 jaar geleden, toen we net hadden gehoord dat ik parkinson heb.

Heb je Parkinson, dan is sport van levensbelang. Sport is, naast medicijnen, de belangrijkste manier om de impact van de ziekte op de kwaliteit van leven te beperken. In ‘t Gooi alleen al wonen ca 600 mensen met de ziekte van Parkinson. En we moeten eigenlijk 5 keer per week sporten. Dat zijn 3.000 sportmomenten. Het aantal sportscholen met een goed onderbouwd parkinson specifiek sportaanbod in onze regio is 0. En helaas is een 'gewone' team- of groepssport voor mensen met parkinson niet of niet meer geschikt. Moet je je even voorstellen: heb je 45 jaar fanatiek hockey gespeeld....kun je niet meer meedoen omdat je parkinson hebt. Waar moet je dan naartoe? Hoe vind je iets dat ongeveer net zo leuk is, waar je trouw aan blijft en wat nog goed voor je is ook?

Je ziet  'Parkinson boksen' voorbij komen. Doen?

Start je als sportschool of fysiotherapie-praktijk zonder gedegen plan met iets van 'Parkinson boksen', dan neem je een behoorlijk risico. Je kunt niet zomaar een groep mensen met een ernstige neurologische, progressieve, degeneratieve ziekte in een zaal zetten en zonder goed onderbouwd plan laten boksen. Als je training niet is toegesneden op de complexiteit en de ernst van de ziekte van Parkinson, dan ben ik bang dat je de motorische en de niet-motorische ellende van mensen met parkinson onderschat.

Het bestaat wèl: Rock Steady Boxing - 100% Parkinson

Rock Steady Boxing is een innovatieve en beproefde boksmethode uit Amerika. Een van de weinige, zo niet enige, sporten die aan de 3 belangrijkste criteria voldoet voor sporten met Parkinson:

  • 100% toegesneden op Parkinson, bewezen effectief, wetenschappelijk onderbouwd.
  • Veilig en geschikt voor iedereen met Parkinson, ongeacht de ernst van de symptomen.
  • Sociaal stimulerend, het samen sporten enthousiasmeert en bemoedigt.

Dit verwacht je niet...

Van alle sporten die er bestaan, is boksen de meest veelzijdige. En precies daarom is Rock Steady Boxing de ideale sport voor mensen met Parkinson. Want bijna geen een ziekte is (helaas) zo veelzijdig als Parkinson.
Rock Steady Boxing - sinds 200- is de eerste boksmethode in zijn soort in de VS, is in 2006 opgericht door Marion County (Indiana) Prosecutor, Scott C. Newman, die op jonge leeftijd de diagnose Parkinson kreeg. Er is over nagedacht, door boksers, mensen met parkinson, neurologen, fysiotherapeuten en wetenschappers. Het verhaal van Rock Steady Boxing klopt gewoon. Het verbetert de motorische en niet-motorische kwaliteit van leven.

Sluit Menu